Restaurant Gewoon Hitteplan!!!!

1 Drink water. Of drink vloeistof. Wanneer u dorst heeft: drinken. Water is vindbaar in bijvoorbeeld de “kraan” en die heeft iedereen thuis. Vraag anders de buren als u zelf geen kraan heeft. (Let op: drink nooit urine bij grote dorst!)

2 Ga niet alleen maar in de zon zitten. Zoek ook eens schaduw op. Schaduw is het gedeelte waar geen zon is, bijvoorbeeld achter een boom in de sauna of thuis in bed onder de dekens.

3 Ga niet zonder extra flessen water in uw auto de weg op. Als u vast komt te zitten kan het zomaar zijn dat u honderden kilometers van de bewoonde wereld bent verwijderd in één van de vele onbewoonde woestijngebieden die Nederland rijk is. En dan bent u de Sjaak en is het klagen en zeuren dat de overheid u had moeten helpen, terwijl, de overheid doet niet anders dan u van te voren waarschuwen.
Bij dezen dus: neem minimaal 100 liter water mee in uw auto, eventueel in een aanhanger of in een tank op het imperiaal op het dak van uw auto. Eigenlijk kunt u nooit te weinig water meenemen. Water mensen, water, water, water en water.

4 Controleer uw noodpakket! Wanneer het langer dan drie dagen warmer dan 30 graden is spreken we officieel over een Horrorhittegolf des Doods. Een nationale ramp dus, wat u zeker zult merken in de komende zestien afleveringen van het NOS-Journaal.  Zorg dus dat uw noodpakket compleet is en breid uw pakket eventueel uit met: water. Veel water. Heel veel water.

5 De zon (dat is die blinkende hete schijf hoog aan de hemel, s.v.p. niet direct inkijken) kan uw huid “verbranden”. Dit kan uw huid ernstig beschadigen. Stel uw huid daarom niet al te lang bloot aan de zon. En gebruik een zogenaamde “zonnebrand”. Dit magische elixer is te koop in vrijwel iedere drogisterij. Hoe hoger de factor, hoe minder bruin u wordt, en hoe meer uw huid is beschadigd door olie tegen “zonnebrand”.

6 De zon geeft enge straling af. Met het menselijk oog is deze straling niet zichtbaar. Wetenschappers noemen deze straling ook wel eens “UV-straling” (dit woord kunt u weer vergeten hoor).
Daarom: wees niet banaan, doe je gewaad aan!

7 En tot slot, de jaarlijkse barbecuetips,

Voor Meer BBQ-Awareness:

– maak uw barbecue nooit aan met spiritus maar altijd met kerosine.

– wapper zoveel mogelijk met een krant boven de recent aangestoken BBQ om extra zuurstof toe te voegen aan de gloeiende kolen. Zuurstof is er namelijk niet vanzelf, daarom is wapperen heel zinvol.

– gebruik eventueel een hogedrukspuit om extra zuurstof in de gloeiende BBQ te blazen.

– BBQ nooit buitenshuis maar altijd binnenshuis, bij voorkeur op een zolder met veel riet en hout.

– laat uw kinderen zo dicht mogelijk bij de BBQ als u de boel aan het aanwapperen bent en geef kinderen ook zelf een keer de kans met lucifers en kerosine te spelen.

– als de kooltjes eenmaal flink gloeien is het altijd handig er nog wat extra kerosine op te gooien.

– voor een goede BBQ geldt: hoe meer kerosine en hoe meer vuur, met vette gele vlammen, hoe beter.

– eet zoveel mogelijk rauw vlees, bij voorkeur vlees dat in de zon heeft gelegen. Met name kip is overheerlijk als het flink op buitentemperatuur is gekomen.

– vlees is gaar als het mooi rondom zwart is, met een lekker krokant korstje dat naar kolen smaakt.

– mocht u, of uw kinderen of huisdieren, in brand komen te staan beweeg dan zoveel mogelijk. Rondrennen, wapperen…hoe meer zuurstof bij de vlammen hoe beter. Ga nooit op de grond rollen en vermijd elk contact met water.

– brandwonden behandelt u het beste met chemische zalf, citroensap of zout.